Pırlanta ve Elmasın Farkı Nedir ?

Aslında her pırlanta aynı zamanda bir elmastır...

Pırlanta Atlye.jpg (24 KB)

    Ülkemizde mücevherler arasında ençok yanlış bilinenlerden biriside elmas ile pırlantanın iki farklı taş olduğudur. Oysa elmas ile pırlanta hammadde olarak aynıdır. 

Elmas, pırlantanın doğada bulunan ham hali yani madenin adıdır.

Pırlanta ise elmasın zamanla popüler hale gelen kesim şekline verilen addır. Ülkemizde malesef iki farklı madde olduğu algısı oluşmuştur.

   Elmas, likit karbon atomlarının yüksek ısı ve yüksek basınç altında yerin derinliklerinde kristalleşmesiyle oluşan madendir.

   Pırlanta ise 1919 yılında, Marcel Tolkowsky tarafından yaratılan kesim biçimine verilen isimdir. Bu kesimde ışık taşın içinde kırılır ve olağanüstü bir ateş ve parlaklık vererek geri yansır. İngilizce’de “Brilliant” olarak bilinen bu kesimde, pek çok değişik biçim elde etmek mümkündür. Ancak, 57 yüzeyli yuvarlak kesim, en çok kullanılan kesimdir.

    Elmasın kesim yüzeyi daha az ve alt kısmı düzdür. Pırlantanın ise kesim yüzeyi daha çok ve alt kısmı kubbe gibidir. Bu özellik, pırlantanın ışığı daha iyi yansıtmasını sağlar.


Pırlanta-p.jpg (14 KB)

 

    Pırlanta kesim dışında ham elmasa şekil vermek üzere yapılan kesime ülkemizde gül kesim adı verilir. Gül kesimde pırlanta kesimden farklı olarak taşın altı düzdür.

    Elmas kesimde ortaya çıkan taşın 12 ile 37 arasında değişen yüzeyi bulunmaktadır. Pırlanta kesim, gül kesimden daha çok parlak yüzeye sahip olduğu için ışığın kırılmasını ve parlaklığı artırmaktadır.

     Aynı kesim ve aynı karat ağırşığında ki iki pırlanta çıplak gözle bakıldığında benzer görünse bile hiçbir pırlanta bir diğerinin aynısı değildir.

    Aynı kesim ve aynı karat ağırşığında ki iki pırlantanın farkını belirleyen 4 etken vardır.
4c olarak ta bilinen bu etkenler şunlardır;

Cut (Kesim): Pırlantanın işıltısı kesim kalitesi ile ortaya çıktığı için beklide 4c özelliklerinden en önemlisidir. Pırlantada insan faktörünün etken olduğu tek özellik kesimdir.
Kesim şekillerinden bazıları...

Pırlan Kesm.jpg (21 KB)


Carat (Karat):
Pırlantanın ağırlık ölçüsüdür.
1 karat 100 puan olarak değerlendirilir. Yani yarım karat 0.50 olarak yazılır.

Pırlanta-ct.jpg (26 KB)

Colour (Renk): Pırlantalar renksiz gibi görünsede aralarında ton farkları vardır. Bir pırlanta ne kadar renksiz ise o kadar değerlidir. D’ den Z’ye kadar olan pırlanta renkleri tüm dünyada renk standardı olarak kabul edilmektedir.

Pırlanta renk.jpg (14 KB)

Clarity (Berraklık): Pırlanta berraklığı “doğanın parmak izleri olarak adlandırılan lekelerine bakılarak belirlenir.




      Sonuç olarak elmasla pırlanta arasında fark bulunmamaktadır. İkisinin de hammaddesi ham elmas taştır ve “pırlanta” ham elmasın bir kesim çeşididir.

   Işığı kabul etme ve yansıtma özelliği en yüksek madde olan Elmasın, ışıltısını ve ateşli yansıtma gücünü en iyi ortaya çıkartan kesim biçimi pırlanta kesim olduğu için, pırlanta zamanla elmasın önüne geçmiştir. Günümüzde, hem maddi hem de manevi olarak pırlanta, elmastan daha değerli kabul edilir.

Whatsapp Destek Hattı x İletişime geçmek için hemen tıklayınız Tıklayınız
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.